Bewust zijn

Je ziet het vaak om je heen, individuen die continu bezig zijn met hun mobiele telefoon of tablet.

Tijdens een goed gesprek even snel Facebook controleren of bijvoorbeeld whattsapp beantwoorden. Wat je ook wel ziet is dat tijdens het diner onder tafel gauw wat berichten worden verstuurd en dan denken dat de tafelgenoten het niet opmerken. Steeds meer restaurants of eettenten bieden geen WI-FI aan zodat mensen rustig kunnen eten en met elkaar kunnen praten.

Het is een teken van de moderne tijd dat veel mensen niet in het nu leven.  Ik heb eens iemand horen zeggen: Het zijn zombies!

Dit is natuurlijk een extreme vergelijking maar ergens zit er een kern van waarheid in.

Bij zombies krijg je vaak een beeld van hersen etende ondoden niet echt het beeld wat ik heb bij mensen die starend met een mobiel bezig zijn.

In Haïti echter bestaat het fenomeen zombificatie, door het toedienen van een gif lijkt iemand dood en wordt begraven. Na de begrafenisplechtigheid wordt het slachtoffer opgegraven door de persoon of priester die het gif heeft toegediend. De zogenaamde zombie die nog leeft wordt tot slaaf gemaakt door hem te blijvend te drogeren. Het zijn mensen die willoos werk verrichten en zijn zich niet bewust zijn wat er in hun omgeving afspeelt.

Laat ik duidelijk zijn, ik ben zeker voor sociale media, het houd je op de hoogte wat er gebeurt in je familie/ vriendenkring, je kan kennis delen en het is vooral handig dat je puber whattsapp heeft zodat je weet dat hij/zij onderweg is naar huis of dat je de smoezen kunt lezen waarom ze te laat komen.

Het niet in het nu leven kan best lastig zijn; als je met je gedachten al tijdens de herfst continu bij de zomervakantie bent mis je de mooie herfstkleuren in het bos tijdens de wandeling of merk je dat ene hert niet op omdat je met je gedachten er niet bij bent. Op zich is er niets mis mee dat je met je gedachten even ergens anders bent omdat je even rustig wilt nadenken maar als je continu in de toekomst zit mis je het heden en dat is zonde want dan mis je veel.

Vaak is men bezig met toekomstzaken zoals :”Ik moet over drie weken naar de tandarts , stel voor dat ik een gaatje heb, of als ik nu hard werk kan ik op mijn 67e fijn gaan reizen”. Het is zuur om op je 67e  er achter komen dat je toch niet meer zo fit was als toen je 36 was en misschien is je partner wel heel slecht ter been.

Je kunt je afvragen of het niet veel relaxter is om met je gedachten in het nu te zijn en de tandarts maar gewoon af te wachten, je kunt er immers toch niks aan veranderen.

Waarom niet nu genieten nu je gezond bent en bijvoorbeeld die reis maken met je partner desnoods wat korter als de situatie het niet toelaat.

Probeer eens als je aan het eten bent thuis of tijdens het etentje buiten de deur bewust te eten. Dus geniet van die heerlijke saus en probeer eens te achterhalen wat er in die saus zit. Je kan een wijntje drinken, maar als je een goede wijn bewust proeft proef je de omgeving waar de druiven zijn gegroeid.

Een Chardonnay uit Frankrijk smaakt heel ander dan een Chardonnay uit Chili. Dat heeft alles te maken met de bodemgesteldheid, klimaat en wijnboer.

Bewust eten en drinken in het nu is een verrijking.

Veel angsten gaan over dingen die zich nog moeten afspelen in de toekomst, Als je dat kunt loslaten en in het nu bent reduceer je de stress enorm.

Een vast onderdeel van de therapie die ik geef is “focussen”, bewust worden van je lijf en gedachten. Alleen al dat inzicht ontspant.

Ik wens iedereen veel bewustzijn toe.

Roland van Ballegooij

Roland van Ballegooij is eclectisch hypnotherapeut bij Praktijk voor Coaching & Eclectische Therapie in Alkmaar en Vijfhuizen en werkt als therapeut ambulant in meerdere provincies.

www.eclectischetherapie.nl

Laat een bericht achter

×

Powered by WhatsApp Chat

× Hoe kan ik je helpen?