Vraag je je weleens af:
- Ben ik met de juiste persoon getrouwd?
- Het lijkt wel of hij veranderd is.
- Het lijkt wel of het niet meer sprankelt de lol gaat er af.
Het is waarschijnlijk heel normaal en heel veel aan te doen. Er is hoop!
Inzicht in de fases van een relatie in een huwelijk of samenwonend geeft duidelijkheid.
Deze week de eerste twee fases van een relatie.
Fase 1 ( intense) verliefdheid
In de beginfase van een relatie willen partners niets liever dan bij elkaar zijn, ze vinden elkaar fantastisch.
De seksuele relatie is meestal goed. Partners idealiseren elkaar omdat de wat minder leuke eigenschappen niet gezien worden. Liefde maakt blind, alhoewel dat een onbewuste blindheid is.
Wat we nu weten door onderzoek is dat niet alleen je hart vol liefde is, maar je hersenen worden overspoeld met stofjes zoals dopamine en PEA (fenylethylamine). Chemisch gezien behoort PEA tot het type medicijnen zoals amfetaminen. Het effect op gedrag is echter vergelijkbaar met dat van een endorfine, hoewel de intensiteit ervan van persoon tot persoon kan verschillen.
PEA verhoogt energie, gevoelens van welzijn, positieve vooruitzichten en vermindert pijn. Het verhoogt ook het seksuele verlangen. PEA draagt bij aan het gevoel ‘verliefd’ te zijn. Als je meestal angstig bent, kan PEA je helpen je veilig en kalm te voelen. Als je meestal depressief bent, heb je misschien meer energie en zie je de dingen positiever. Je gelooft dat het deze andere persoon is die het beste in jou naar boven haalt en eindelijk heb je die ene gevonden!
Met andere woorden deze stofjes zorgen ervoor dat je je goed voelt, je angsten minder zijn , bij depressie je positiever voelt en dat komt allemaal door die ander! Tenminste dat denk je want je bent onder invloed van deze stofjes waardoor je alleen een glimp ziet van de ander. En dat is waar we verliefd op worden.
Verliefdheid maakt dus, voor een bepaalde periode gelukkig. In deze periode worden veel conflicten vermeden om dit geluksgevoel te behouden.
Na de verliefdheid kan het twee kanten op gaan. Als de “lovedrug” afneemt in je hersenen valt de roze bril af, je angsten en andere nare gevoelens die je voor de relatie had nemen weer iets toe waardoor je je partner op een andere manier ziet, je kan je afvragen : Wat is er toch met hem/haar? Hij lijkt wel veranderd. Dat kan zo’n teleurstelling zijn dat het kan leiden tot een crisis en de relatie gaat uit of het is een opmaat voor een andere fase.
“We hechten hier in het westen veel waarde aan verliefdheid als start van een relatie. In India hebben ze een onderzoek gedaan naar huwelijken die startten met verliefdheid en waarbij partners elkaar bewust hebben gekozen en gearrangeerde huwelijken.
Het bleek dat gearrangeerde huwelijken duurzamer waren dan de huwelijken die waren gestart met verliefdheid. De passie was minder maar de relatie stabieler en hechter op langer termijn. Tenminste volgens dat onderzoek. Een huwelijk zonder momenten van passie lijkt mij meer een soort broer zus relatie.”
Ikzelf heb dat van dichtbij meegemaakt toen ik nog in Frankrijk woonde dat een huwelijk gearrangeerd was tussen een boer en boerin. De boerin had een mooie boerderij en die man niet Na het huwelijk kon hij gewoon boer zijn. Hij was heel groot en zij klein. Het ware hele lieve mensen en op het eerste gezicht niet ontevreden. Ze leefden als broer en zus samen.
Zo zie je hoe cultuur zo’n grote rol speelt over hoe wij denken over relaties en hoe die moet verlopen
Fase 2 Samen en apart
“Een van de grootste illusies in onze cultuur is dat de romantische liefde voor altijd zal duren, als je maar gewoon de juiste persoon vindt”.
We horen soms dat als de verliefdheid niet blijft en je er dus aan moet werken het geen echte liefde is
Deze illusies zijn een van de redenen waarom ons aantal echtscheidingen zo hoog blijft! Wanneer mensen vastlopen in dit stadium, beginnen ze te denken dat ze bij de verkeerde persoon hebben gekozen
Een reden voor het teleurstellende gevoel is dat de ‘liefdesdrugs’ of te wel de stofjes die je hersenen aanmaakt tijdens je verliefdheid beginnen af te nemen. En omdat we de andere persoon zien als de bron van onze goede gevoelens, geven we hen de schuld wanneer onze liefhebbende gevoelens veranderen!
Bovendien kruipen kleine negatieve opmerkingen, gedragingen of uiterlijk in de relatie en leiden tot ervaringen van ontkoppeling.
In deze 2e fase kunt je je angstig of teleurgesteld gaan voelen. Dingen die je ooit leuk vond aan je partner zijn bronnen van frustratie, conflicten of gekwetste gevoelens. Je kunt je afvragen: “Wat is er met hem / haar / ons gebeurd?” je kunt een gevoel van verraad of verlies ervaren. Misschien heb je het gevoel dat je de persoon bent kwijtgeraakt waar je verliefd op was. Wat je echt bent verloren is PEA
Het is in dit stadium voor de partners belangrijk om de eigen identiteit weer terug te vinden. Dus dingen samen doen en ook de zelfstandigheid terugvinden.
Als je gaat samenwonen of misschien gaat trouwen wordt je als partners steeds meer met elkaar geconfronteerd. Je ziet de eigenaardigheden in de ander, bepaalde gewoontes die je eerst misschien alleen apart vond kunnen nu irritant zijn. Je krijgt te maken met omgang met de familie van beide partners.
Het is belangrijk je eigenheid te bewaren dus samenwerken en leven daarnaast ook een eigen leven scheppen.
Hoe vaak zie je dat als een partner geen eigen ( sociaal) leven heeft opgebouwd na het overlijden van de partner vereenzaamd of afhankelijk wordt van anderen.
Jezelf ontwikkelen op welk gebied dan ook is sowieso goed voor jezelf en daarom ook goed voor je relatie. Je hebt elkaar wat te vertellen.
Volgende week Fase 3 en 4 van relaties.
Als je hulp of coaching nodig hebt om door deze fases te navigeren of uit het stadium van conflicten en teleurstellingen te komen, neem dan contact met me op voor welke vorm van hulp het beste voor je zou werken.
Voor info: info@eclectischetherapie.nl liever bellen? 06 18 90 29 96