HSP staat voor High Sensitive Person en dat is een persoon die vaak meer prikkels opvangt dan de gemiddelde persoon.
Tijdens bijvoorbeeld een verjaardag voelt iemand met HSP de emotie van de ander die een stukje verderop zit in de huiskamer en pikt dan vaak ook de lichaamstaal van de ander sneller op. Hoog sensitieve mensen nemen veel meer waar en ook nog eens heftiger dan een gemiddeld persoon.
Als er bijvoorbeeld een vliegtuig laag overkomt raken deze personen sneller geprikkeld en datzelfde geldt voor een motor die door de straat rijdt. Niet een beetje ergernis maar een overweldigend gevoel.
Hoe komt dit?
Wanneer je hoog sensitief bent, is je zenuwstelsel gevoeliger, prikkels zoals harde geluiden, stemmen maar ook pijn komen harder binnen.
Mooie muziek een ontroerende film komen anders binnen dan een gemiddeld persoon een boze opmerking geeft vaker aanleiding tot piekeren.
Tijdens MRI scans is te zien dat mensen met HSP meer hersenactiviteit laten zien op de gebieden die betrokken zijn bij aandacht en waarneming. Die gedeeltes zijn sterker ontwikkeld.
Soms lijkt het in ons drukke landje hoog sensitiviteit flink wat nadelen te hebben. We zijn druk, moeten het vooral gezellig hebben en spontaan zijn.
Een Hoog sensitief iemand kan daar niet altijd wat mee, die trekt zich vaker terug omdat mensen het niet begrijpen dat ze zo gevoelig zijn. Het gevolg zijn spanningen op het werk in relaties of bij familie en depressie, angsten liggen op de loer.
De term HSP wordt niet door iedere psycholoog omarmt want het riekt naar alternatief, vreemd omdat de wetenschappelijke bewijzen daar wel degelijk liggen.
Ik vind dat mensen met HSP aan de andere kant ook wel in de voordeel zijn.
Vanwege de gevoeligheid ervaren ze muziek intenser, raken ze ontroerd door mooie beelden en verhalen, de seks is vaak intenser.
HSP voelen anderen goed aan en dat kan zijn voordelen hebben, je hebt iemand sneller door of overziet een situatie sneller. Op latere leeftijd kunnen HSP’s juist een betere of fysieke gezondheid hebben dan niet HSP’s.
Een Hoog sensitief iemand kan in een positieve omgeving juist tot hoogtes komen die anderen nooit zullen bereiken.
Maar hoe ga je nu met hoog sensitiviteit om?
Geef je grenzen aan, ontspan door bijvoorbeeld aan Yoga te doen of mediteer, zorg dat je werkruimte opgeruimd is en je slaapkamer, voorkom teveel prikkels en doe dingen stap voor stap, ga de natuur in ,accepteer dat je hoog gevoelig bent en luister goed naar je lichaam.
Weten of je hooggevoelig bent? Doe de test
De HSP-test
Hieronder staat een aantal vragen waarop je ja of nee kunt antwoorden. Beantwoord de vragen zoals het voor jou voelt, er zijn geen goede of foute antwoorden. Antwoord met ja als het van toepassing is op jou. Antwoord met nee als het niet heel erg of totaal niet van toepassing is op jou.
- Vallen kleine details in je omgeving je op?
- Heeft de stemming van andere mensen invloed op jouw stemming?
- Ben je erg gevoelig voor pijn?
- Merk je dat je tijdens een drukke dag de behoefte hebt om jezelf terug te trekken naar een plek waar minder prikkels zijn?
- Ben je gevoelig voor de effecten van cafeïne?
- Ben je snel overweldigd door dingen als fel licht, sterke geuren of luide sirenes?
- Heb je een rijke en complexe innerlijke belevingswereld?
- Voel je je niet op je gemak bij harde geluiden?
- Raak je diep ontroerd door kunst of muziek?
- Wil je graag dingen volgens je geweten doen?
- Schrik je snel?
- Voel je je opgejaagd als je veel moet doen in korte tijd?
- Heb je snel door wat er moet veranderen als mensen zich niet prettig voelen in een fysieke omgeving (bijvoorbeeld het licht dimmen)?
- Raak je geïrriteerd als mensen je te veel dingen tegelijk laten doen?
- Doe je erg je best om te voorkomen dat je fouten maakt of dingen vergeet?
- Vermijd je gewelddadige films of series?
- Voel je je niet prettig als er veel om je heen gebeurt?
- Kun je je niet goed concentreren of ben je snel geïrriteerd als je erge honger hebt?
- Brengen veranderingen in je leven je van je stuk?
- Vallen verfijnde geuren, smaken, geluiden of kunstwerken je op en geniet je daarvan?
- Heeft het vermijden van situaties die overweldigend zijn bij jou een hoge prioriteit?
- Word je nerveus of trillerig wanneer je op je vingers wordt gekeken, waardoor je prestaties minder zijn dan gewoonlijk?
- Werd je als kind door je ouders of leraren vaak als verlegen of gevoelig beschouwd?
- Heb je alle vragen beantwoord? Tel nu het aantal keer dat je ja hebt geantwoord, en lees hieronder wat dit betekent.
Hoog sensitief persoon of niet?
0 – 7 keer ja: niet hoogsensitief
Je bent waarschijnlijk geen hoog sensitief persoon. Dat is alleen niet met zekerheid te zeggen, want als er bijvoorbeeld twee van de kenmerken heel erg van toepassing zijn op jou, kan het toch zijn dat je hoog sensitief bent.
8 – 14 keer ja: sensitief
Je bent waarschijnlijk wel sensitief, maar niet hoogsensitief. Dat kan een voordeel zijn, want je kunt wel veel aanvoelen, maar je ervaart niet de problemen die hoogsensitieve personen wel ervaren.
15 – 23 keer ja: hoogsensitief persoon
Je ben waarschijnlijk hoogsensitief. Je bent gevoeliger voor prikkels dan de meeste andere mensen.
Wil je leren omgaan met hoogsensitiviteit en weten hoe ik jou er bij kan helpen? neem dan gerust contact op door HIER te klikken. of naar de contactpagina te gaan op deze website.
De HSP-test komt uit het boek Hoog sensitieve personen van Elaine en Arthur Aron