Rijangst

Rij angst
Ik zit in een auto en rij! Zelfs langs het water, op de snelweg dit geloofd niemand, wat is het hier veranderd na al die jaren! Ik kan weer op vakantie!

Zomaar een reactie van iemand uit de praktijk die na jaren van vermijding weer voor het eerst de snelweg op durft.

Veel mensen voelen zich niet altijd op hun gemak in de auto tijdens de spits, in een drukke stad of tijdens een reis naar het buitenland. Dit ongemak kunnen we doorgaans prima verwerken en de meeste mensen kunnen er mee omgaan.

Jaren terug pakte je een gele gids van de Shell om een straat te zoeken of de bekende Michelin kaarten voor het reizen naar het buitenland. Tegenwoordig heeft bijna iedereen navigatie in de auto of op de smartphone. Deze oplossingen hebben het autorijden een stuk gemakkelijker gemaakt en relaxter.

\

 

Het verkeer is in de loop der jaren wel sneller geworden en vooral drukker, elektrische fietsen, scooters op de rijbaan het vergt veel van je concentratie. Na een lange vermoeiende werkdag is je weerstand lager.

Bij rijangst heb je het gevoel de controle te verliezen over het geheel. Je kan gaan hyperventileren, pijn in je arm en borst krijgen, tintelingen. Door deze lichamelijke reacties wordt de angst versterkt en gedachtes over een hartinfarct of ander falen komen naar boven. De cirkel is rond en een paniekaanval een feit.

De paniek zorgt ervoor dat autorijden een opgave wordt die steeds groter wordt als er niets aan gedaan wordt. Er kan amaxofobie ( een overmatige en niet-functionele angst om een voertuig te besturen of om bijrijder te zijn) ontstaan. De amaxofobie zorgt ervoor dat je niet meer in een auto stapt of zelfs met iemand wilt meerijden zonder hevige emoties.

Je raakt op een gegeven moment een deel van je sociale leven kwijt want niet alles is met de fiets te doen. Angst kan zich ook uitbreiden naar het openbaar vervoer.

           ( Een volle trein, metro, bus, voor mensen met angst een mega opgave).

Soorten rijangst

Rijangst kan specifiek zijn wanneer de angst zich beperkt tot slechts één of enkele situaties, bijvoorbeeld tunnels, bruggen, de linkerrijstrook op de autosnelweg, wegen langs water, het naderen van verkeerslichten, het rijden in een file, rijangst door paniekstoornis, vaak ook autosnelwegangst.

De oorzaken kunnen verschillend zijn, het kan ontstaan zijn door een enkele gebeurtenis maar ook door enkele traumatische ervaringen, agressie, rouw, ongeval, of door een angststoornis.

Is rijangst of een ander soort fobie te behandelen?

Ja rijangst is goed te behandelen. In mijn praktijk worden de onderliggende oorzaken opgespoord en behandeld.
Therapie wordt altijd op maat gemaakt voor de cliënt.
Bij rijangst wordt je in een later stadium begeleidt tijdens het ( mee) rijden zodat je weer zeker de weg op kan.

                      Wil je ook vrij zijn van angsten?

Durf de stap te nemen om je leven weer op te pakken! Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek of informatie.
[contact

Laat een bericht achter

×

Powered by WhatsApp Chat

× Hoe kan ik je helpen?