Luna een toegewijde hond

Vorige week is onze hond Luna overleden aan een agressieve vorm van botkanker.

Luna noemde ik altijd de paragnost, ze voelde het hele gezin feilloos aan. Als iemand uit balans was of verdrietig legde ze haar grote kop op je schoot en begon ze je aan te kijken en als je dan begon te lachen stond ze rechtop op je schoot.

Een Leonberger van 50 kilo is een aardig gevaarte. Maar ook als je dacht: ik ga even de hond eten geven of dat stukje vlees is voor haar werd ze wakker en stond ze mij aan te kijken van waar blijft het?
.

Honden zijn trouw aan de roedel en weten wanneer er ziekte en onbalans is en waarschuwen daarvoor. Dit om de roedel gezond te houden.

Onze Leonberger heeft ons op tijd gewaarschuwd voor een ernstige ziekte en was altijd een grote steun.

 

Zo zijn er veel voorbeelden dat ze ons hielp maar ook anderen .Kinderen met een beperking kwamen bij haar tot rust, volwassenen konden vechten met Luna. Iedereen in de buurt kende haar.

Luna heeft ons veel gebracht.

Deze zomer werd weer eens bevestigd dat ze voor je door het vuur ging. Ik had het idee om een snelstromende rivier af te gaan met watervalletjes. Ik keek om en zag die grote hond door de stroomversnelling gaan en ik dacht: zij gaat echt door het vuur voor mij.

3 weken geleden begon Luna opeens mank te lopen, de nieuwe dierenarts kon niets vinden en wij dachten eerst aan een ontsteking en ze kreeg medicijnen. De medicijnen sloegen even aan maar daarna ging het snel achteruit.

De hond keek mij aan en ik voelde dat het niet goed was en dat dit waarschijnlijk het einde was. De dierenarts belde dat we moesten komen.

Het was nu onze eigen dierenarts en die voelde haar poot en zag meteen wat het was. Er was niets meer aan te doen, inslapen was de enige optie. De tumor was zo snel gegroeid dat we niet te lang konden wachten want ze had veel pijn en het bot kon breken.

We zijn naar huis gegaan met Luna onder de pijnstilling zodat de kinderen afscheid konden nemen.

Ik was op een gegeven moment even alleen met Luna ze keek mij aan ze liet mij merken dat ze het toch wel eng vond nu had ze mij hard nodig,

We zijn kort daarna naar de arts gegaan tot het einde had ik haar vast. Wat hadden wij een mooie band.

Dit is een voorbeeld wat een huisdier voor een gezin kan betekenen.

Huisdieren, “al is het een dwerghamster” zijn heel nuttig voor de opvoeding van kinderen. Kinderen leren voor iets te zorgen, hebben een maatje waar zij hun problemen aan kwijt kunnen, ze leren affectie en omgaan met rouw.

 

Uit recent wetenschappelijk onderzoek gedaan door de Oostenrijkse prof. dr. Kurt Kotrschal is gebleken dat als je met honden omgaat en ze aait er niet alleen een bloeddruk en hartslagverlaging plaats vindt, maar dat er ook oxytocine vrij komt.

Oxytocine heeft een rustgevend effect en ook het cortisolniveau gaat erdoor omlaag. Het vermindert agressie en angst en geeft een lager stressniveau. Wanneer je vaker aan dit hormoon wordt bloot gesteld blijven de effecten langer.

Daarnaast heeft het ook invloed op sociale interacties, meer oxytocine geeft meer positieve sociale interacties, ook met huisdieren. En een langdurige positieve sociale relatie zorgt voor een betere gezondheid.

Het hormoon komt echter niet alleen bij mensen vrij, ook de honden die in zo’n relatie betrokken zijn hebben meer oxytocine. Het zorgt ervoor dat de hond een

binding met de mens aan kan gaan.

Er is nog geen onderzoek gedaan met andere huisdieren, maar verondersteld wordt dat het vrijkomen van oxytocine bij alle sociaal levende dieren plaatsvindt en dus bij bijna alle dieren die bij ons in huis leven.

Beschermende factor tegen allergieën en astma
Het hebben van huisdieren voor kinderen onder de één jaar kan een beschermende factor zijn tegen allergieën en astma. De verklaring hiervoor is nog niet duidelijk.

 

 

 

 

    R.I.P Luna 18.01.2011- 23-10-2018

Bronnen:

  • Kusztrich, I., De genezende kracht van huisdieren. Huisdieren voor een betere geestelijke en lichamelijke gezondheid van de mens, 1989
  • Dierenmuseum
Laat een bericht achter

×

Powered by WhatsApp Chat

× Hoe kan ik je helpen?