Hypnotherapie een effectieve vorm van psychotherapie

Jaren geleden, ik was toen een jaar of 17 zag ik een documentaire over hypnotherapie op televisie, ik geloof dat het op Veronica was . Na afloop van die documentaire dacht ik : “Dat wordt mijn vak ( als ik later groot ben)”.

17 jaar vond ik voor mijzelf nog te jong om te beginnen dus ben ik eerst in de horeca gaan werken en heb een tijdje in Frankrijk gewoond.

Frankrijk was een avontuur want als je van koken houdt is dat het land om je hart op te halen.

Goed ( diervriendelijk) vlees , groenten zo van de boer op de markt, kromme komkommer of rare paprika geen probleem. Het zal vast niet overal in Frankrijk zo gaan maar in de Aveyron ging dat zo.

Eten is daar een cultuur een samenzijn met mensen en vooral heel belangrijk. Stoor een Fransman niet tijdens het eten met werk.

Tijdens mijn vrije tijd momenten in de prachtige natuur bleef de hypnotherapie in mijn gedachten, ik had een relatie in Nederland en ik ben weer teruggekeerd naar Nederland.

In Nederland ben ik naast mijn werk cursussen gaan volgen over hypnotherapie en heb pas jaren later besloten om op een hoger niveau te gaan studeren.

Als hypnotherapeut wordt je regelmatig geconfronteerd met mensen die sceptisch of angstig tegenover hypnotherapie staan . Op zich is het een goede eigenschap om in het leven kritisch te zijn over zaken die nieuw zijn of onbekend.

In dit geval is het jammer dat mensen bang zijn gemaakt door toneelhypnose of door films/boeken. Een voorbeeld: In een film wordt een persoon door een hypnotiseur gehypnotiseerd. Hij krijgt de suggestie dat als de klok 12 uur slaat in een bepaalde maand hij een aanslag moet plegen. Na de aanslag weet hij zich niets meer te herinneren.

In tekenfilmpjes zie je dat boze professoren onschuldige mensen hypnotiseren zodat ze willoze slachtoffers worden.

Het feit alleen dat iemand willoos kan worden en door een post hypnotische suggestie een aanslag pleegt zonder het te weten op een later tijdstip is een sprookje dat niets met de werkelijkheid te maken heeft.

Toneelhypnose heeft niets met hypnotherapie te maken. Het meeste is show en is vernederend. Je kan met hypnose suggereren dat een citroen heerlijk smaakt naar chocolade of andersom. Wat overigens niet bij iedereen lukt want je hebt dan een aardige trance nodig, Wat ook maar bij een aantal mensen lukt.

Je ziet dan ook vaak dat de toneelhypnotiseur de mensen al voor het optreden heeft geselecteerd en als het toch niet lukt, wordt diegene voorzichtig het toneel afgebonjourd.

En ja stoppen met roken in 10 minuten tijdens de show geweldig, de personen weten echt niet meer dat ze roken en worden zelfs boos als je ze een sigaret geeft. Dit effect is echter maar tijdelijk en eenmaal buiten de zaal is het eerste wat ze doen een sigaret opsteken

Een persoon doet tijdens hypnose nooit iets tegen zijn wil, wat je soms wel ziet kan je naar het rijk der fabelen sturen.

De gevolgen van deze praktijken zijn dat om het woord hypnotherapie een sfeertje hangt.

Enkele voorbeelden die ik hoor:

 • Zet maar niet hypnotherapie op de flyer van de workshop, de mensen vinden dat hier misschien wel eng.
 • Als gehypnotiseerde ben je overgeleverd aan de therapeut dus …
 • Hypnotherapie is een geeststroming die niet samengaat met de leer van christus.
 • Hypnotherapie is occult
 • Tijdens de hypnose wordt alles ingeprent en weet ik mij niets meer te herinneren.

Dit is niet wat hypnotherapie is.

Wat is dan wel hypnotherapie?

Hypnotherapie is een vorm van psychotherapie die wetenschappelijk aantoonbaar werkt waarbij hypnose op een therapeutische manier wordt ingezet.

Het wordt gebruikt in ziekenhuizen, sommige tandartspraktijken en natuurlijk de hypnotherapeuten en regressietherapeuten.

In de landen om ons heen is hypnotherapie een onderdeel van de psychotherapie en in Amerika is het een verplicht onderdeel van de universitaire psychologen opleiding .

Wat is hypnose nou eigenlijk?

Hypnose is relaxatie in combinatie met concentratie, niet meer en niet minder. Daar is niets eng aan.

Lichte hypnose kan je vergelijken met het lezen van een spannend of interessant boek. Je vergeet de tijd en de geluiden/ gesprekken gaan langs je heen. Hypnose of trance door een therapeut opgewekt is iets dieper dan de trance die je zelf hebt opgewekt.Het voordeel van hypnose  is dat je in contact komt met je onderbewuste waardoor oorzaken van bijvoorbeeld onbewuste angsten/gedachtepatronen achterhaald kunnen worden en opgelost.

Tijdens de hypnotherapiesessie ben je dus zeer geconcentreerd en ontspannen maar wel bij. Je kan als je dat wilt opstaan en er mee stoppen net zoals je dat doet na het lezen van een boek.

Met hypnotherapie worden prachtige resultaten geboekt waardoor steeds meer artsen het gaan inzetten,

Enkele voorbeelden:

Het verwerken van trauma’s

 • Pijn bestrijding
 • Bevallen onder hypnose
 • Ontspannen
 • Het vinden van innerlijke rust
 • Rouwverwerking
 • Prestatieverhoging
 • PDS klachten oplossen
 • Fobieën en angsten

Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Hoe herken je een goede hypnotherapeut? 

Een hypnotherapeut zal nooit hypnose inzetten voor vermaak en heeft een degelijke opleiding op HBO niveau gehad. Veel therapeuten zitten bij een beroepsvereniging waardoor vergoeding bij de aanvullende verzekering mogelijk wordt. Deze therapeuten worden jaarlijks bijgeschoold.

Wat niet wil zeggen dat een therapeut zonder vereniging geen goede hypnotherapeut is.

Als cliënt voel je al heel snel aan of het klikt met een therapeut. Als het niet klikt kan de therapeut nog zoveel diploma’s hebben maar dan gaat de therapie nauwelijks werken. Na de eerste intake zal de therapeut een traject aanbieden en vragen of de cliënt terug wil komen.

Kortom Hypnotherapie is een prachtige effectieve vorm van psychotherapie.

Voor vragen over dit artikel of voor een afspraak neem gerust vrijblijvend contact op.

Roland van Ballegooij hypnotherapeut bij: “Praktijk voor Coaching & Eclectische Therapie”.

www.eclectischetherapie.nl

info@eclectischetherapie.nl

2 Comments
 • Dorien
  Posted 04/09/2022

  Goedenavond,

  Ik kamp al jaren met hyperchondrie. Zou hypnotherapie mij hier ook bij kunnen helpen?

  Met vriendelijke groet

  Dorien

  • Hypnotherapie
   Posted 05/09/2022

   Beste Dorien,
   Bedankt voor je reactie. Hypnotherapie kan zeker helpen bij hypochondrie. Er zijn meerdere technieken om te achterhalen wat de oorzaak kan zijn van de hypochondrie en daar mee de therapie te starten.
   Therapie wordt altijd op de persoon afgestemd. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Dat mag je altijd het contactformulier op deze site invullen en dan leg ik het uit via een vrijblijvend gesprek. Bellen kan ook.

   Hartelijke groet,

   Roland van Ballegooij

Laat een bericht achter

×

Powered by WhatsApp Chat

× Hoe kan ik je helpen?