Het innerlijk kind

Het Innerlijk kind

Veel obstakels die je als een probleem ziet als volwassene hebben vaak een oorsprong in het verleden.
pestgedrag in de jeugd heeft vaak gevolgen voor het slachtoffer. Faalangst, onzekerheid en een minderwaardigheidsgevoel kom ik vaak tegen in de praktijk maar je ziet ook wel strijdlustige types die fel in de aanval gaan.

Misbruik, agressie (verbaal) geweld, een nare schooltijd kunnen het kind zo beschadigen dat op latere leeftijd de gevolgen soms knalhard naar boven komen.

Je kan het wegdrukken.. voor een tijdje… Maar hoe dan ook, het komt het er uit op een dag. plotseling een uitbarsting na een opmerking tijdens de vergadering op het werk, een verjaardag een ruzie in je huwelijk.

 

 

een kind staat open in het leven, vertrouwd zijn of haar ouders en denk dat ie onoverwinnelijk is. Als ik met mijn grote Leonberger buiten loop komen kinderen spontaan op de hele grote hond af en vragen of ze haar mogen aaien. Heel goed dat ze geleerd hebben om het te vragen natuurlijk maar je ziet nog geen angst. De angst komt vaak als ze gebeten zijn wat echter niet zo vaak voor komt maar het ontstaat eerder omdat de ouders verteld hebben dat een hond wel eens gevaarlijk kan zijn.

 

 

 

 

 

Jonge Duitse vliegeniers werden in de tweede wereldoorlog ingezet omdat dat vaak de beste waren, ze voelde zich nog onoverwinnelijk en hadden het jeugdige vertrouwen waardoor ze meer risico’s namen. Totdat ze heel snel volwassen werden.

 

 

Het kind kan ook zijn jeugd doorlopen en geconfronteerd worden met de harde volwassen werkelijkheid, hard werken, relaties, het ( moeten) en dan kan hij zichzelf voorbij lopen en sterk terugverlangen naar de kindertijd/jeugd waar alles nog veilig was, je kon doen wat je wilde, gek doen enzovoort.
De band Marillion haalt dat onderwerp gedeeltelijk aan in het album “Misplaced childhood”, de persoon die terugverlangt naar zijn jeugd, zijn geliefde is kwijtgeraakt en soms niet weet waar hij slaapt tijdens het touren en er uiteindelijk achter komt dat er geen einde is aan de jeugd want het kind zit er nog steeds.

 

Wel bekend bij de oudere (prog) jongeren Een stukje van( Childhood’s end)

You, the child that once loved
The child before they broke his heart
Our heart, the heart that I believed was lost

So it’s me I see, I can do anything
I’m still the child
‘Cos the only thing misplaced was direction
And I found direction

There is no childhood’s endI am your childhood friend

Als mens hebben we een kindsdeel een volwassen deel en een ouder deel
We ervaren dus die nare gevoelens als volwassene en het kind in ons is gekwetst. Met hypnotherapie en soms in combinatie met EMDR kan het gekwetste kind/puber geholpen worden en geleerd worden om te gaan met die nare ervaring en die te verwerken. Dat heeft als effect dat het kinds en volwassen deel vrij is en weer vrij kan functioneren.

 

 

Als het kindsdeel in balans is kan je als volwassene veel bereiken. De beste games in de pionierstijd zijn ontworpen door open geesten. In die tijd waren computers nog niet zo krachtig als nu. Deze jonge mensen gingen verder dan anderen omdat ze niet werden tegengehouden door grenzen en ze kregen het voor elkaar. De fabrikanten stonden perplex.Mooie ontwerpen,kunst, grote uitvindingen vaak ontstaan door mensen die nog kind kunnen zijn.

 

 

 

 

In de bijbel wordt ook beschreven, wees al kind en je ervaart het koninkrijk Gods op aarde.

Moeten we dan allemaal weer kinderen worden?
Nou nee … De openheid en de onbevangenheid zorgt voor minder stress. Even voetballen, kleuren, met blokken spelen met je ( klein)kind zorgt ervoor dat je stressniveau flink daalt.
Je zal zien dat daarna opeens de oplossing komt voor een vraagstuk op je werk of dat je tot inzicht komt en het misschien allemaal niet zo zwaar moet nemen.
Af en toe lekker raar doen met collega’s of gewoon thuis met je zoon of dochter zorgt er voor dat je dopamine aanmaakt en andere hormonen die werken als antidepressiva.

Het is niet voor niks dat steeds meer moderne bedrijven ontspanning en speelruimtes creëren. De werknemers zijn ontspannen en veel creatiever dan bedrijven waar alles strak geregeld is.

Wil je meer weten over dit onderwerp of aan de slag gaan stuur dan gerust een mailtje naar: info@eclectischetherapie.nl

Wil je de hele tekst zien en horen over Childhood’s end en uit je dak gaan met je zoon dochter, partner : https://www.youtube.com/watch?v=woIukjBLxt0

Fijn (speel) weekend

Laat een bericht achter

×

Powered by WhatsApp Chat

× Hoe kan ik je helpen?